Despre cancerul la ficat

cancerul hepatic

Cancerul hepatic este a cincea cea mai comuna forma de cancer in Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization) estimeaza ca aproximativ 47 000 de decese sunt cauzate anual in Europa de cancerul de ficat.
Concret, cancerul hepatic este o tumoare care apare si se dezvolta in tesutul ficatului. Cel mai frecvent tip de cancer de ficat este carcinomul hepatocelular, care este responsabil de 70 - 90% din cancerele de ficat, potrivit unui studiu al Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului. Carcinomul hepatocelular incepe in hepatocite , principalele celule ale ficatului.
Un alt tip de cancer de ficat , intalnit in special la persoanele tinere este carcinomul fibrolamelar. Acesta este mai bine delimitat comparativ cu carcinomul hepatocelular si este identificat dupa o cicatrice centrala care este determinata in urma investigatiilor de imagistica medicala. Acest tip de cancer este diagnosticat si tratat aproximativ la fel cu carcinomul hepatocelular.
Alte tipuri de cancere
- Tumorile care se dezvolta in ficat, dar care isi au originea in alte organe, de exemplu in colon, stomac sau ovare. Aceste tumori se numesc metastaze hepatice sau cancere secundare ale ficatului.
- Cancerele care incep in vasele sanguire ale ficatului angiosarcoame si hemangiosarcoame.
- Tumorile hepatoblastoame.

Principalele simptome care pot fi legate de cancerul de ficat


- Pierderea inexplicabila in greutate
- Durerile abdominale sau in apropierea omoplatului drept
- Acumularea de lichid in abdomen
- Mancarimile (pruritul)
- Ingalbenirea pielii si a ochilor (icter )
- Venele marite pe abdomen, care devin vizibile prin piele
- Oboseala
- Pierderea apetitului sau sentimentul de satietate dupa ce mananca putin
- Greata sau voma
- Febra
- Ficaul marit, care se palpeaza sub coaste , in partea dreapta
- Splina marita, care se palpeaza sub coaste, in partea stanga
Simptomele enumerate mai sus pot fi provocate si de alte afectiuni sau pot fi remarcate doar atunci cand cancerul de ficat este intr-un stadiu foarte avansat. In cazul in care se constata persistenta mai multor simptome enumerate mai sus , se recomanda consultarea unui medic specialist si efectuarea de investigatii suplimentare.

In general, diagnosticarea cancerului de ficat consta in urmatoarele:
- Teste de sange. Un test de sange poate arata un nivel crescut al Alfa-fetoproteinei (AFP) . Acesta este un marker tumoral care apare doar la un procent de 50 - 75% din persoanele cu cancer de ficat. Din acest motiv, daca testul de sange indica un nivelul de AFP mediu sau scazut, nu inseamna ca nu exista nici o tumoare dupa cum , daca un nivel de AFP ridicat nu inseamna intotdeauna o tumoare.
- Examinare clinica . Aceasta este realizata de catre un medic prin examinarea abdomenului si a restului corpului. Se va urmari sa se determine daca ficatul sau splina sunt marite , daca pielea sau ochii s-au ingalbenit (ceea ce sugereaza un icter ) sau daca exista lichid acumulat in abdomen. De asemenea, se vor cauta alte semne care sa indice lipsa unei functionar normale a ficatului.
- Investigatii radiologice . Initial, se recomanda o ecografie de abdomen superior pentru a evalua consistenta ficatului si a cauta posibili noduli. La un procent de 75% din cazurile de cancer hepatic , tumorile sunt multifocale la momemtul diagnosticarii, ceea ce inseamna ca mai multi noduli (sau mai multe tumori) apar in diferite parti ale ficatului. Ulterior, pentru a avea o imagine cat mai precisa si a detecta noduli de dimensiune mai mica, se poate efectua un Computer Tomograf (CT ) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN ).
- Examinare histopatologica . Aceasta examinare se face pe o mostra de tesut hepatic prelevat de la pacient, numita biopsie. Mostra de tesut va fi examinata la microscop in laboratoare speclializate de catre un specialist in anatomopatologie.