Despre ciroza hepatica

ciroza hepatica

Despre ciroza hepatica

Ciroza hepatica este o suferinta cronica cu evolutie progresiva, caracterizata prin dezorganizarea arhitectonicii hepatice datorita metaplaziei tesutului conjuntiv - care formeaza benzi de scleroza ce inconjura sau fragmenteaza lobulii hepatici. Ciroza este o boala care poate fi amenintatoare de viata si care apare atunci cand in tesutul hepatic se dezvolta fibroza. Tesutul fibrotic inlocuieste tesutul hepatic sanatos si il impiedica sa functioneze normal.
Ciroza hepatica se manifesta prin alterarea progresiva a functiei ficatului si prin incetinirea circulatiei sangelui (staza), mai intai la ficat, apoi la alte organe. Ciroza hepatica determina aparitia unor leziuni ireversibile ale ficatului, care impiedica functionarea normala a acestuia. Una dintre problemele majore este evolutia bolii. Ciroza poate fi prezenta numerosi ani, fara a fi depistata, actionand si evoluind latent, in ciuda tulburarilor grave prezente la nivelul ficatului. Totusi, in timp pot sa apara complicatii : insuficienta hepatica si cancerul de ficat in absenta unui tratament adecvat. Desi leziunile hepatice cirotice sunt evolutiv-progresive si ireversibile, atunci cand această afectiune este diagnosticata la timp si este inlaturată cauza, procesul de fibroza hepatica poate fi mult incetinit sau chiar oprit. In tarile dezvoltate, ciroza hepatica este a treia cauza de mortalitate, dupa bolile coronariene si cancer, la persoanele cu varste intre 45 si 65 ani. Ciroza survine in stadiul avansat al unor boli hepatice diferite, legate frecvent de consumul de alcool. Boala poate fi consecinta unei hepatite cronice, unor deficiente ale sistemului imunitar sau expunerii la diversi factori toxici din mediu. Numarul cazurilor de ciroza este in crestere. Varsta cu maximul de incidenta este intre 45 si 60 de ani, insa primele semne apar in mod obisnuit intre 35 si 50 de ani. Exista o predominanta la sexul masculin.
Este important de retinut ca in primele stadii de ciroza, simptomele pot sa lipseasca. In plus, simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, nu se poate pune diagnosticul acestei boli doar pe baza simptomelor. Ciroza neglijata se poate complica evoluand uneori sever, chiar catre decesul pacientului.
Simptome sugestive pentru ciroza:
-Sangerari din gingii
-Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
-Caderea parului de pe piept
Semne cautate de medic la examinarea pacientului cu ciroza hepatica
-Aparitia de stelute pe piele
-Icter
-Marirea splinei
-Inrosirea palmelor
-Atrofierea testiculelor
-Analize frecvent modificate in ciroza hepatica
In cazul suspiciunii de ciroza hepatica, medicul poate considera dupa anamneza si consultatie ca se impun o serie de analize care pot arata o serie de modificari, cum ar fi:
-Scad trombocitele
-Scad leucocitele
-Scade fibrinogenul
-Scade protrombina
-Scade albumina din sange
-Scade colesterolul
etc.
In ciroza hepatica se pot identifica la o ecografie de abdomen superior urmatoarele modificari:
-Vena porta si splenica marite
-Splina marita
-Dublu contur al colecistului
-Ascita
Modificari observabile cu ocazia unei endoscopii digestive superioare in ciroza hepatica
La un pacient cu ciroza hepatica medicul poate gasi :
-Varice la esofag de diferite grade
-Modificari ale mucoasei stomacului (numite gastropatie portala)
Trebuie mentionat ca nu intotdeauna pacientii au modificarile descrise mai sus, chiar daca diagnosticul de ciroza hepatica este cert. Este posibil ca unele dintre aceste modificari sa apara mai tarziu pe parcursul evolutiei cirozei hepatice.
Daca aveti ciroza hepatica, se recomanda contactarea unui specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei curente si a evolutiei acestei afectiuni.
Bolnavii de ciroza hepatica trebuie sa reduca consumul de grasimi la 40-70 g/zi, mai ales in prezenta steatoreei si a steatozei hepatice.
Medicamente hepatotoxice
-Antipiretice si antiagregante (paracetamol in doze mari, aspirina)
-Antiinflamatoare (indometacin, fenilbutanoza, ibuprofen)
-Benzodiazepine, antidepresive, anticonvulsivante (carbamazepin, fenobarbital, fenitoin)
-Betablocante (atenolol, metoprolol)
-Antifungice
Medicamentele permise bolnavilor de ciroza hepatica pentru controlul durerilor sunt Algocalmin si Piafen.
Bolanvii de ciroza hepatica trebuie sa evite:
-efortul de ridicare si aplecarea
-tusea si stranutul
-constipatia si efortul de defecatie

Simptomele unui ficat bolnav si ciroza hepatica I

Continut preluat de pe YouTube, MedLiveRo.


Simptomele unui ficat bolnav si ciroza hepatica II

Continut preluat de pe YouTube, MedLiveRo.


sanatatea-ficatului.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. Sanatatea-ficatului.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de sanatatea- ficatului.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. sanatatea-ficatului.ro nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.